کیورینگ

دمعنی کیورینگ یا عمل آوری بتن، فرآیندی است که جهت حفظ میزان رطوبت و شرایط دمایی مطلوب، هم در عمق و هم در نزدیکی سطح، برای مدت زمان بسیار طولانی بلافاصله پس از بتن ریزی و تکمیل انجام می گردد. کیورینگ بتن، هیدراتاسیون سیمان را به خوبی تضمین می کند، که به نوبه خود مقاومت بتن و دوام آن را نیز بسیار افزایش می دهد. در این مقاله به مبحث کیورینگ میپردازیم. برای خرید و اطلاع از قیمت فوق روان کننده ، چسب کاشی ، ملات ضد اسید ، چسب کاشت میلگرد ، ترمیم کننده بتن ، گروت اپوکسی و ضد یخ و ….میتوانید با شرکت شیمی آبادگران تماس بگیرید
نقش و اهمیت عمل آوری بتن:
عمل آوری نقش بسیار مهم و کلیدی در استحکام و دوام بتن دارد. ثابت شده است که بتنهایی که بهدرستی عملآوری شدهاند، دارای مقدار بسیارمناسبی از رطوبت هستند که برای توسعه مداوم استحکام، هیدراتاسیون، مقاومت در برابرانواع عوامل ذوب و انجماد، پایداری حجم، مقاومت در برابر پوسته شدن و سایش بسیار مناسب است. توجه داشته باشید که وقتی صحبت از عمل آوری بتن می شود، مستقیماً به فرآیند کنترل از دست دادن رطوبت از بتن که قبلاً ته نشین شده است اشاره میشود . زمان عمل آوری ضروری بتن معمولاً 28 روز پس از عمل بتن ریزی است. پیمانکاران بتن موظفند بیشتر بر این فرآیند تمرکز کنند و آن را به عنوان یکی از بسیاری از ملاحظات خود در نظر بگیرند. نادیده گرفتن این فرآیند فقط به علت غیرضروری بودن آن سبب ایجاد مشکلات شدیدتری در پیش رو می شود. به طور کلی اهداف زیر در عمل آوری بتن دنبال میگردد.
- تأمین میزان رطوبت لازم برای شکل گیری بتن با کیفیت بالا
- قرار دادن بتن ها در یک طیف دمایی مناسب
- کمک به فرآیند های هیدراسیون در بتن و ایفای نقش در بهبود مقاومت آن
کیورینگ بتن چند روز می باشد ؟
کل دوره عمل آوری حدود 28 روز طول می کشد اما با توجه به شرایط خاص و روش هایی که در عمل آوری بتن استفاده می شود، این زمان بسیار متفاوت است. مدت زمان عمل آوری بتن نیز یا همان کیورینگ به فاکتورهای زیر بستگی دارد.
- نسبت ترکیب های اجزای مختلف بتن
- مقاومت مشخصه های بتن
- اندازه و شکل سنگدانههای موجود درترکیب بتن
- شرایط آب و هوایی محیط اجرای در بتن
با توجه به انواع فاکتورهای ذکر شده، استانداردهای مشخصی در خصوص اجرای کیورینگ در بازههای زمانی حداقلی متفاوت تهیه و تدوین شده نکته: امروزه، به علت کمبود وقت، می توان با پیروی از تکنیک های مدرن و جدید طی 14 الی 20 روز، به عمل آوری مناسبی از بتن برسیم. با این وجود، پیشنهاد می شود که بتن حداقل 14 روز مرطوب باش
کورینگ بتن در هوای سرد:
به طور کلی بتن ریزی در هوای بارانی و سرد به هیچ عنوان پیشنهاد نمیشود زیرا سرعت عمل آوری بتن در آب و هوای سرد بسیار کاهش یافته و حتی در مواردی نیز صفر میشود. در این حالت هیدراسیون بتن را متوقف کرده و بتن نمیتواند مقاومت لازم را کسب نماید. ولی در موارد خاص می توان عملیات بتن ریزی را در آب و هوای سرد نیز هم اجرا کرد به شرط آنکه اقدامات احتیاطی لازم را در جهت کاهش و از بین بردن اثرات کامل منفی آب و هوایی به اجرا گذاشت. در هوای سرد احتمال اینکه بتن ها قبل از عمل آوری و رسیدن به حداقل میزان کیفیت لازم دچار یخ زدگی شود، بسیارفراوان است. لذا تمام انواع بتن بعد از اجرا در محل پروژه باید به روش هایی مختلفی از یخ زدگی محافظت بشوند تا به حداقل مقاومت فشاری یعنی 3.5 مگاپاسکال برسند. در غیر این صورت مقاومت بتن به شکل آشکار و غیر قابل جبرانی کم میشود . خوب است بدانید یخ زدن زود هنگام می تواند تا 50% مقاومت فشاری بتن را کاملا کاهش دهد و اقدامات محافظتی در برابر سرما باید تا زمانی که بتن به حداقل مقاومت خود یعنی 3.5 مگاپاسکال برسد ادامه پیدا کند.
عمل آوری بتن در هوای گرم :
بتن ریزی در هوای گرم با مشکلات بسیاری همراه است که عمدتا ناشی از تبخیر سریع آب بتن و مرطوب نبودن آن می باشد . تبخیر سریع و شدید آب سبب کاهش کارائی و مقاومت بتن و ایجاد ترک های سطحی در بتن میشود. بهتر است دمای بتن در هنگام عمل آوری بتن، در محدوده 70 درجه ی سانتی گراد باشد. اگر دمای کیورینگ بتن در هوای گرم هنگام هیدراسیون بالاتر از حد معمول خود باشد، سبب به ایجاد مقاومت بالا در روزهای آغازین عمل آوری میشود که در نوع خود نکته ی بسیار مثبتی است اما این دمای بالا سبب میشود تا در مراحل بعد بتن قادر نباشد تا میزان مقاومت لازم را کسب نماید.
نکات مهم در عمل آوری بتن:
- سیستم آب دادن به عنوان سنتیترین و قدیمی ترین روش دارای مشکلاتی است. از جمله این مشکل عدم امکان کنترل دقیق و مداوم نوبتهای آب دهی و کیفیت های کامل آبدهی توسط نیروی انسانی می باشد
- سیستم بخار روشی بسیار کارآمد و رایج به خصوص در سازههایی که نیاز به کسب مقاومت سریع است؛ اما این سیستم نیازمند تجهیزات ثابت و بسیار گرانقیمتی است که در بسیاری از پروژه و سازهها امکانپذیر نمی باشد. این سیستم ها بیشتر برای قطعات پیس ساخته بتنی مناسب می باشد.
- محصور بودن سازه با قالب ها یکی از روشهایی مناسب است که در زمانهایی که محدودیتی برای باز کردن قالب آن نباشد کارا است. این امر در بسیاری از پروژهها به دلیل محدودیتهای قالب و مبحث اقتصادی امکان استفاده ندارد. این روش برای سازههایی که عمده سطح با قالب ها پوشیده شده مناسب است مثل ستون و دیوارهای بتنی.
- استفاده از سیستم های نایلون و محصور نمودن کانال سطح بتن جهت جلوگیری از بخار و خارج شدن آب ها روشی کارآمد در عمل آوری بتن است. از مشکلات این روش میتوان به هزینه بالای آن به خصوص در بتنهایی که سطح آن زیاد است مثل دالها، کفسازیها و کانالهای انتقال آب اشاره کرد.
- استفاده از گونی های چیتایی مرطوب نیز روشی کارآمد در نگهداری و کیورینگ بتن است. از مشکلات این امر میتوان به هزینه بسیار بالای آن بهخصوص در بتنهایی که سطح آن زیاد است مثل دالها، کفسازیها و کانالهای انتقال آب اشاره کرد.