برای مهار خوردگی فولاد تقویتکننده در محلولهای منفذ بتن شبیهسازی شده

اثر ترکیب مایع یونی سبز، کواترنیم-32 (Q-32)، بر عملکرد مهار خوردگی فولاد تقویتکننده، در محلول منفذ بتن شبیهسازی شده، در دماها و مقادیر pH مختلف، با استفاده از طیفسنجی امپدانس الکتروشیمیایی (EIS) مورد بررسی قرار گرفت. . با افزایش غلظت Q-32 و مقادیر pH، کارایی مهار بهبود یافت. اما با افزایش دما کاهش یافت. غلظت Q-32 20 میکرومول در لیتر -1راندمان بازداری 94 درصدی را در دمای 20 درجه سانتی گراد نشان داد. ایزوترم جذب با استفاده از اندازه گیری های EIS ارزیابی شد و مشخص شد که از ایزوترم لانگمویر تبعیت می کند. توپوگرافی سطح با استفاده از میکروسکوپ نیروی اتمی و میکروسکوپ الکترونی روبشی مورد بررسی قرار گرفت. اثر غلظت Q-32 با بالاترین راندمان خوردگی بر روی خواص مکانیکی ملاتها نیز با تکنیکهای خمشی و فشردهسازی توضیح داده شد. در این مقاله به مبحث برای مهار خوردگی فولاد تقویتکننده در محلولهای منفذ بتن شبیهسازی شده می پردازیم. برای خرید و اطلاع از قیمت فوق روان کننده ، چسب کاشی ، ملات ضد اسید ، چسب کاشت میلگرد ، ترمیم کننده بتن ، گروت اپوکسی و ضد یخ و ….میتوانید با شرکت شیمی آبادگران تماس بگیرید.
برای مهار خوردگی فولاد تقویتکننده در محلولهای منفذ بتن شبیهسازی شده
بتن مسلح به دلیل خدمات عالی و نگهداری آسان در اکثر سازه ها مانند ساختمان ها و پل ها مورد استفاده قرار می گیرد. فولاد تقویتکننده در سازههای بتنی، بهویژه آنهایی که در معرض محیطهای دریایی و صنعتی هستند ، میتوانند به دلیل عوامل متعددی مانند کاهش pH، کربناته شدن و حمله کلرید دچار خوردگی شوند . محتوای کلرید یکی از دلایل اصلی کاهش مقاومت سازه های بتنی در نظر گرفته می شود. هنگامی که غلظت کلرید در اطراف میله فولادی به یک مقدار آستانه می رسد، یک تخریب اولیه ساختاری رخ می دهد. روش حل منافذ بتن شبیه سازی شده (SCPS) معمولاً در آزمایشات تسریع شده برای بررسی رفتار خوردگی فولاد در بتن استفاده می شود. با این حال، بر خلاف نمونه شبیه سازی شده، به دلیل ناهمگونی در بتن واقعی، از برخی خطاها رنج می برد. SCPS معمولی حاوی Ca(OH) ، اشباع شده یا محلول عصاره سیمان است. به خوبی شناخته شده است که فولاد در scps یک لایه غیر فعال تشکیل می دهد که ph آن بین 9.5 تا 12 است. این لایه غیرفعال ناپایدار می شود و زمانی که pH به زیر 9.5 کاهش می یابد، ناپایدار می شود و نمی تواند از آن در برابر خوردگی محافظت کند.
چندین تکنیک پیشگیرانه برای متوقف کردن یا کاهش خوردگی فولاد تقویتکننده پیشنهاد و آزمایش شده است. به عنوان مثال، گالوانیزه کردن، پوشش اپوکسی، حفاظت کاتدی و آب بندی بتن، علاوه بر افزودن فوق روان کننده و استفاده از بازدارنده های خوردگی، از جمله اقدامات کنترل خوردگی فولاد آرماتور است . کارایی بازدارنده خوردگی در SCPS توسط بسیاری از محققین مورد مطالعه قرار گرفته است . بیشتر این مطالعات بر دوز مناسب بازدارنده های خوردگی برای ایجاد حفاظت بازدارنده کافی برای فولاد تقویت کننده تمرکز دارند. با این حال، اکثر آنها خواص مکانیکی بتن را در حضور بازدارنده خوردگی بررسی نمی کنند. بازدارنده های خوردگی در بتن به مواد آلی مانند آلکانول آمین و نمک های آن ، مخلوط نمک اسید آلی و مواد معدنی، عمدتا نیتریت ها تقسیم می شوند. با این حال، نیتریت ها در حال حاضر در بسیاری از کشورها به دلیل سرطان زا بودن و سمیت بیولوژیکی آنها ممنوع هستند.
مایعات یونی به عنوان اجزای شیمی سبز ارائه می شوند که برای فناوری صنعتی تمیز مورد استفاده قرار می گیرند. آنها در جذب گاز، پیل سوختی، سنتز شیمیایی و کاتالیزورها در فرآیندهای مختلف واکنش نقش دارند. علاوه بر این، مایعات یونی با هترواتم ها یا حلقه های معطر به دلیل پایداری بالا، فشار بخار ناچیز و طبیعت دوستدار محیط زیست به عنوان بازدارنده های خوردگی استفاده می شوند. گزارش شده است که مایعات یونی مختلف در برابر خوردگی در یک محیط اسیدی کارآمد هستند، اما در محیطهای خنثی و کمی قلیایی، تحقیقات کافی یا حتی اطلاعات ضروری برای درک مکانیسم بازدارندگی مایع یونی برای فولاد تقویتکننده وجود ندارد.
ژو گزارش کرد که خوردگی فولاد کربنی در محلول قلیایی – نمکی با افزودن 1-بوتیل-3- متیل ایمیدازولیوم تترا فلوئوروبورات، با راندمان بازداری بیش از 85 درصد کاهش یافت .. چونگ و همکاران نشان داد که یک کاتیون ایمیدازولینیوم آپروتیک و آنیون 4-هیدروکسی سینامات یک اثر هم افزایی مهار خوردگی بر روی فولاد ملایم در محیط های خنثی، اسیدی و بازی دارند. مکانیسم مهار بر اساس تشکیل یک لایه سطحی محافظ به دلیل برهمکنش بین سطح فولاد و 4-هیدروکسی سینامات است. با این وجود، هر دو مؤلفه به خودی خود بی اثر بودند و نمک ترکیبی آنها همچنان دارای راندمان بازداری 72 درصد بود. علاوه بر این، آسپارتات سدیم به pH وابسته است، با کارایی بازداری قابل مقایسه با نیتریت ها. این به ماهیت آن به عنوان یک اسید دیپروتیک نسبت داده شد. با این حال، لاکتات سدیم کمترین توانایی را برای مهار شروع خوردگی حفره ای در حضور محلول های قلیایی کلرید نشان داد .
هدف این کار بررسی اثر ایزو استئاریل اتیل ایمیدونیوم اتوسولفات [Quaternium-32 (Q-32)] به عنوان یک بازدارنده خوردگی مایع یونی سبز برای فولاد تقویت کننده در SCPS شور در pH 7، 9 و 12 و دماهای 20 تا 50 درجه سانتی گراد با به کمک طیفسنجی امپدانس الکتروشیمیایی (EIS) تغییر pH و دما و استفاده از SCPS نمک برای شبیه سازی شرایطی که بتن در آن در طول زمان توسعه می یابد طراحی شده است. همچنین، سینتیک خوردگی و پارامترهای جذب ترمودینامیکی اندازهگیری و/یا محاسبه میشوند. علاوه بر این، اثر افزودن Q-32، به عنوان یک جزء در ملات پخت، بر خواص مکانیکی آن با استفاده از آزمونهای خمشی و فشاری گزارش شده است.
مواد شیمیایی و مواد
نمونهها از فولاد تقویتکننده که توسط شرکت قطر فولاد، با مسئولیت محدود، قطر تهیه شده بود، بریده شدند. نمونه های فولادی با گریدهای مختلف کاربید سیلیکون از گریت 320 تا 2000 صیقل داده شدند، با استون چربی زدایی شدند و در نهایت با آب دیونیزه قبل از خشک شدن در هوا شسته شدند. SCPS ها از محلول هیدروکسید کلسیم اشباع شده (0.013 مولار)، با 3.5 درصد وزنی NaCl که روی pH 1238 تنظیم شده بود، تهیه شدند . از طرف دیگر برای شبیه سازی فرآیند کربناته کردن، پودر NaHCO 3 به محلول اضافه شد. محلولهایی با pH متفاوت برای شبیهسازی مواردی که CO 2 با هیدروکسیدهای موجود در محلول منافذ واکنش میدهد و کربنات تشکیل میدهد و pH محلول منافذ را کاهش میدهد،لستفاده شد.